Powered By Blogger

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

COLPO GROSSO ΤΣΙΠΡΑ; Απλά, σκέψεις...

Έχουν περάσει αρκετά 24ωρα από την απόφαση της κυβέρνησης να οδηγήσει τον λαό στην κάλπη, σε ένα δημοψήφισμα που θα αποτυπώνει τη βούλησή μας για τα νέα μέτρα που προσπαθεί να επιβάλει η τρόικα. Κάποιοι, ερμηνεύουν το αποτέλεσμα ως θετική ή αρνητική ψήφο για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη.

Αν μελετήσουμε ψύχραιμα και με ότι πληροφόρηση μπορούμε να έχουμε, την κατάσταση που δημιουργήθηκε,  θα καταλάβουμε ότι η κυβέρνηση βρέθηκε προ αδιεξόδου. Μετά από 5 μήνες διακυβέρνησης και με νωπές τις μνήμες από τις προεκλογικές υποσχέσεις, αναγκάστηκε να καταθέσει μια πρόταση προς του «θεσμούς» που ήταν αμφίβολο αν όχι σίγουρο ότι δεν θα περνούσε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Θα έβρισκε φυσικά συμμάχους στην αντιπολίτευση αλλά η απώλεια της δεδηλωμένης, θα οδηγούσε άμεσα
σε πτώση και εκλογές. Εκλογές που δύσκολα θα ξανακέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα είχε αποτύχει παταγωδώς.

Η απόφαση για προσφυγή σε δημοψήφισμα δεν είναι κίνηση πανικού. Είναι κατά τη γνώμη μου προσχεδιασμένη εδώ και καιρό, επτασφράγιστο μυστικό στο πίσω μέρος του μυαλού, λίγων στελεχών της κυβέρνησης. Και εξηγούμαι.

Ας υποθέσουμε ότι ο Ελληνικός λαός αποφαίνεται ΟΧΙ στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Η Ελληνική κυβέρνηση συγκαλεί αμέσως συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και τους ζητά να μεταβούν όλοι μαζί στα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ώστε να διεκδικήσουν τα Ελληνικά δίκαια. Προσοχή δεν θα φερθεί αλαζονικά. Όλοι μαζί. Τι θα κάνουν Σαμαράς, Θεοδωράκης, Γεννηματά, Κουτσούμπας; Και τι θα απαντήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως παραμένει πρωθυπουργός, υπερ-ενισχυμένος στο μάτια του ελληνικού λαού και μπαίνει στο κάδρο των μεγάλων ευρωπαίων ηγετών.

Ας υποθέσουμε ότι ο Ελληνικός λαός αποφαίνεται ΝΑΙ στο ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συγκαλεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και ζητά κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει την κυβέρνηση, με τρόπο αξιοπρεπή και βάζει παρακαταθήκη για το μέλλον, αφού τα χειρότερα έρχονται. Η νέα κυβέρνηση αρχίζει νέες διαπραγματεύσεις.

Ας υποθέσουμε ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμα.

Αυτό θα συμβεί μόνο αν τα πολιτικά οφέλη για την κυβέρνηση είναι μεγάλα και η υπαναχώρηση των «θεσμών» σημαντική. Γι αυτό και η κυβέρνηση λέει ότι δεν ισχύει πλέον η αρχική της πρόταση. Εννοείται ότι η κυβέρνηση βγαίνει ενισχυμένη. Ίσως ίσως, να αλλάξει και την Ευρώπη, όπως επιθυμεί.

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου από την ΕΕ και την ευρωζώνη, ότι κι αν συμβεί. Αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα. Η μάχη που δίνεται σήμερα είναι να μην διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Αυτό συμβαίνει γιατί και μόνο η διεξαγωγή του, φέρνει σε πλεονεκτική θέση το Αλέξη Τσίπρα, όπως εξήγησα παραπάνω.

Τι συμφέρει εμάς, τον λαό.

Απλά να γίνει το δημοψήφισμα. Κατά τα άλλα, προσωπικά θα ψηφίσω κατά συνείδηση και με γνώμονα το μέλλον των παιδιών μου. Σας καλώ να πράξετε το ίδιο χωρίς υστερίες και διχαστικές πρακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου